Türk İşaret Dili Dersi öğretim programı yayımlandı  
Türk İşaret Dili Dersi öğretim programı yayımlandı

Türk İşaret Dili Dersi öğretim programı yayımlandı

Millî Eğitim Bakanlığı, işitme engelli öğrenciler için Türk İşaret Dili Dersi öğretim programını yayımladı.

Türk İşaret Dili Dersi öğretim programı yayımlandı

MEB Özel Eğitim ve Rehberlik Hizmetleri Genel Müdürlüğünce hazırlanan Türk İşaret Dili Dersi öğretim programı, işitme engelliler ilkokullarının 1’inci sınıflarında 2015-2016 eğitim öğretim yılından itibaren okutulmak üzere Talim ve Terbiye Kurulunun kararı ile yayımlandı.

İşitme engelliler ilkokulları 1’inci sınıfları için haftalık 2 ders saati üzerinden kurgulanan Türk İşaret Dili Dersi ile işitme engelli öğrencilerde ana dil yoksunluğundan dolayı ortaya çıkabilecek dilsel, bilişsel ve sosyal-duygusal yetersizliklerin giderilmesi ve iletişim becerilerinin geliştirilmesi, öğrencilerin yaşadıkları kültürü, sosyal ve doğal çevreyi tanımaları amaçlanıyor.

Türkiye’deki işitme engelli öğrenciler arasında kullanılan işaret dilinde temel düzeyde belirli bir standart geliştirilmesine de katkı sağlaması beklenen program; öğrenci merkezli, aktif öğrenme ile esneklik esaslarına dayalı ve etkinlik temelli bir yaklaşımla hazırlandı.

İlkokul 1’inci sınıf öğrencisinin gelişim düzeyiyle uyumluluk gösteren öğretim programında “Alıcı dil” ve “İfade edici dil” olmak üzere iki öğrenme alanı içinde 34 kazanım bulunuyor. Öğrencinin kendisi ve yakın çevresinden başlayarak içinde yaşadığı sosyal çevrede kullanması muhtemel sözcüklerden seçilmiş 650 sözcük yer alıyor.  

Türk İşaret Dili Dersi öğretim programı, Talim ve Terbiye Kurulunun aldığı karar gereğince, 2015-2016 eğitim ve öğretim yılında işitme engelliler ilkokulu 1’inci sınıf öğrencilerinin yanı sıra bu eğitim öğretim yılına mahsus olmak üzere 2 ve 3’üncü sınıf öğrencilerine de uygulanacak.

Kurul Kararlarını indirmek için tıklayınız.

Türk İşaret Dili Dersi 1. sınıf öğretim programını indirmek için tıklayınız.

MEB © - Tüm Hakları Saklıdır. Gizlilik, Kullanım ve Telif Hakları bildiriminde belirtilen kurallar çerçevesinde hizmet sunulmaktadır.