Hayat boyu öğrenme için yeni proje  
Hayat boyu öğrenme için yeni proje

Hayat boyu öğrenme için yeni proje

Millî Eğitim Bakanlığı Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü, yetişkinlerin hayat boyu öğrenmeye katılım oranlarını arttırmak, toplumda hayat boyu öğrenme kültürünün farkındalığını oluşturmak amacıyla “Avrupa Yetişkin Öğrenme Gündemi Uygulamaları İçin Ulusal Koordinatörler Projesi” adı altında yeni bir proje başlattı.

Hayat boyu öğrenme için yeni proje

Hayat boyu öğrenme konusunda yetişkinlerin bilinç ve kültürünün artırılması amacıyla, Millî Eğitim Bakanlığı yetkilileri ile gazeteciler İstanbul’da bir araya geldi. Bu kapsamda, yetişkin eğitimi ve hayat boyu öğrenme konusunda farkındalığı arttırmayı hedefleyen ‘Avrupa Yetişkin Öğrenme Gündemi Uygulamaları İçin Ulusal Koordinatörler Projesi’ basın mensuplarına tanıtıldı.

 

Kitle iletişimin yüz yüze iletişimden farkı ve medyanın yetişkin eğitimi üzerindeki etkisinin tartışıldığı toplantıda, eğitimi bir şekilde son bulan veya yarıda bırakmak zorunda kalan yetişkinlere önemli fırsatlar sunan proje kapsamında, Erasmus+ programları çerçevesinde neler yapılabileceği konuşuldu.

 

Proje kapsamında hayat boyu öğrenme konusunda yetişkinlerin bilinç ve kültürünün artırılmasının hedeflendiği vurgulanan toplantıda, alanında uzman akademisyenler ve öğretmenlerden oluşan bir ekibin program geliştirme çalışmaları yaptığı, çalışmaların ardından eğitim programlarının hazırlandığı bilgisi verildi. 

 

81 ilde dijital öğrenme fırsatlarına erişim

Toplantıda yapılan sunumda; projenin ana amacının, yetişkinlerin hayat boyu öğrenmeye katılım oranlarını arttırmak, toplumda hayat boyu öğrenme kültürünün farkındalığını oluşturmak ve yetişkinler için daha esnek bir yol olan uzaktan öğrenme fırsatlarına eriştirmek olduğu ifade edildi. Bu kapsamda 81 ilde ‘Dijital Öğrenme ve Öğrenme Fırsatlarına Erişim’ konulu seminerler gerçekleştirildiği, bu etkinlikte de yaklaşık 14 bin kişiye ulaşıldığı belirtildi.

 

35 ülke EPALE üyesi

Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü EPALE Ulusal Temsilciliği tarafından yapılan sunumda; 35 ülkenin yetişkin eğitimi için çalışan kurum ve kuruluşların toplandığı platform olan EPALE tanıtıldı.

 

EPALE’nin tüm yetişkinleri bir platformda buluşturmayı hedeflediği, Avrupa Komisyonu’nca desteklenen, iyi eğitimlerin paylaşıldığı, çok dilli online bir portal olduğu belirtildi.

 

EPALE’nin hedef kitlesinin ise,  yetişkin öğrenim odaklı kurum ve kuruluşlar, akademisyenler, öğretmen ve eğiticiler, yetişkin eğitimi veren federasyonlar ve gazeteciler olduğu ifade edildi. 35 üye ülkenin yer aldığı platform, Türkçenin de eklenmesiyle 25 dilde olacak. Platformda yetişkin eğitimleri sözlüğünün de oluşturulacağı bildirildi.

 

74 bin kişiye yurtdışı eğitim imkânı sağlandı

Ulusal Ajans Yetişkin Eğitimi Koordinatörlüğü tarafından yapılan sunumda ise, Erasmus+ programı hakkında bilgi verildi. Erasmus +’nın hedefleri arasında eğitim, gençlik ve spor; iş piyasalarının ve rekabetçi bir ekonominin ihtiyaçlarına cevap verecek projeleri desteklemek gibi konular yer alıyor. Beşeri ve sosyal sermayenin gelişimine katkı sağlamayı amaçlayan Erasmus +’nın hedef kitlesi ise işletmeler, sivil toplum kuruluşları, eğitim kuruluşları, özel ve kamu kurumları yer alıyor. Toplantıda, Erasmus +’nın 33 ülkede faaliyet gösterdiği, 2014-2015 Erasmus + döneminde 14 bini aşkın başvurunun alındığı, bu kapsamda 74 binden fazla vatandaşa yurtdışında eğitim fırsatı sağlandığı vurgulandı.

 

Yetişkin eğitimi ikiye katlanacak

Toplantının soru cevap kısmında Millî Eğitim Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Mustafa Hilmi Çolakoğlu, eğitilen yetişkinlerin istihdamı konusunda birçok bakanlıkla birlikte çalıştıklarını ifade etti. Ulaşmanın zor olduğu kitlelere basın yoluyla ulaşacaklarını anlatan Çolakoğlu, medyanın bu konuda kendilerine destek olmasını istedi.

 

Çolakoğlu proje ile ilgili, “Biz ekonomiye katkısı olmayan kişilere eğitim verip ekonomiye kazandırmak istiyoruz. Çok kısa süre içerisinde yetişkin eğitimini ikiye katlamayı düşünüyoruz” dedi.

 

Çolakoğlu, proje ile ilgili yaptığı konuşmada şunları söyledi: “Toplantımızın temel amacı yetişkin öğrenme faaliyetlerine katkılar sunabilmek. Biz ekonomiye katkısı olmayan kişilere eğitim verip ekonomiye kazandırmak istiyoruz. Çok kısa süre içerisinde yetişkin eğitimini ikiye katlamayı düşünüyoruz. Bu konuda birkaç bakanlıkla birlikte çalışıyoruz. Bunlardan biri Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı. Tarım Bakanlığı ile çalışmalarımıza da ivme kazandırdı arkadaşlar. Bu konuda iki bakanlığın, üç bakanlığın birlikte çalışacağı protokoller var. STK’larla ortak çalışmalarımız var.” 

 

Toplantıya Millî Eğitim Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Mustafa Hilmi Çolakoğlu, Millî Eğitim Bakanlığı Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürü Şaban Cengiz, yetişkin eğitimi konusunda faaliyet gösteren kurumlar ve gazeteciler katıldı.

MEB © - Tüm Hakları Saklıdır. Gizlilik, Kullanım ve Telif Hakları bildiriminde belirtilen kurallar çerçevesinde hizmet sunulmaktadır.