ÇELTİK KABUĞUNDAN YALITIM MALZEMESİ ÜRETTİLER  
ÇELTİK KABUĞUNDAN YALITIM MALZEMESİ ÜRETTİLER

ÇELTİK KABUĞUNDAN YALITIM MALZEMESİ ÜRETTİLER

Tokat Zile Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi öğrencileri, kerpiç evlerin yalıtım sorunundan yola çıkarak çeltik kabuğundan yalıtım malzemesi üretti.

Tokat'ın tarihi evleriyle öne çıkan Zile ilçesinde, evlerin otantik dokusu bozulmadan yalıtımının yapılabilmesi için kafa yoran öğrenciler, kerpiç evlerin izolasyonu için çeşitli malzemeler üzerine çalışma yaptı.
 
Zile Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi öğrencilerinden oluşan ekip, çeltik kabuğundan yararlanarak, ısı, ses ve su izolasyonu sağlayan yalıtım malzemesi elde etti.
 
Modern binalarda kullanılan yalıtım malzemelerinin kerpiç evler için uygun olmadığına işaret eden öğrenciler, kerpiç evlerde de kullanılabilecek bir malzeme geliştirmek için çalıştıklarını belirtti. Doğaya uyumlu, tarihi dokuya zarar vermeyecek malzeme arayışında olan öğrenciler çalışmalarında, çeltiğin dış kabuğunu kullanmaya karar verdiler. 
 
Kalsiyum karbonat içine çeltik kabuğu ve çeşitli bileşimleri belli oranda karıştırarak bir malzeme hazırlayan öğrenciler, bunu da kerpiç evlere sıva şeklinde uygulayarak ısı yalıtımı, ses izolasyonunu denedi ve olumlu sonuç aldı. 
 
Elde ettikleri malzemenin yeni binalarda da ısı yalıtımında kullanılabileceğine dikkati çeken öğrenciler, "Hem tarihi evlerin restorasyonunda hem de yeni yapılarda bu malzeme kullanıldığı zaman sadece ısı ve ses yalıtımı değil dekoratif bir görüntü de sağlanabilir." dedi.
 
Ürünün patentinin alınabilmesi için başvuruda bulunuldu.  

MEB © - Tüm Hakları Saklıdır. Gizlilik, Kullanım ve Telif Hakları bildiriminde belirtilen kurallar çerçevesinde hizmet sunulmaktadır.