Bakan Avcı Cezayir Ankara Büyükelçisini kabul etti  
Bakan Avcı Cezayir Ankara Büyükelçisini kabul etti

Bakan Avcı Cezayir Ankara Büyükelçisini kabul etti

Millî Eğitim Bakanı Nabi Avcı, Cezayir Ankara Büyükelçisi Lahssan Boufares’i makamında kabul etti.

Bakan Avcı Cezayir Ankara Büyükelçisini kabul etti

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a 5 Mart 2015 tarihinde güven mektubunu sunan Cezayir ’in Ankara Büyükelçisi Lahssan Boufares, görevine yeni başlaması sebebiyle, Millî Eğitim Bakanı Nabi Avcı’ya bir nezaket ziyaretinde bulundu.

Bakan Avcı, 2016 yılında Türkiye- Cezayir ilişkilerinin 500’üncü yılı olduğuna dikkat çekerek, “Bunu en geniş biçimde kutlamalıyız. Biz Türk okullarında Cezayir’in daha iyi tanınması için özel programlar hazırlıyoruz. Aynı şekilde Cezayir’deki okullarda da 500 yıllık dostluğumuz kutlanır” dedi.

Başbakanlığı döneminde Cumhurbaşkanı Erdoğan’la birlikte Cezayir’e gittiklerini hatırlatan Bakan Avcı, “Bir Cezayirli dostumuz bir söz söylemişti: “ ‘Biz Osmanlıyız. Siz karada, biz denizde bayrağı dalgalandıracağız’. İnşallah birlikte önümüzdeki dönemde çok güzel işler yapacağız” diye konuştu.

Türkiye ile Cezayir arasında eğitim alanındaki iş birliği konularına değinen Bakan Avcı,  Cezayir Hükümetine verilen kontenjanlar dâhilinde 13 lisans, 36 yüksek lisans ve 40 doktora öğrencisi olmak üzere 89 Cezayirli öğrencinin Türkiye’de öğrenim gördüğünü; buna karşın 300 civarında Türk vatandaşının ise Cezayir’de eğitim gördüğünü söyledi. 

Bakan Avcı,  “Beş yüz senelik dostlar arasında bu sayı çok az” diyerek,  “Her iki sayı da çok az. İnşallah sizin görev süresi içerisinde bu sayıyı artırırız. Özellikle eğitim alanında sürekli temasta olalım. Birlikte çok güzel ortak projeler geliştirebilir, yeni eğitim teknolojileri konusunda birlikte iş birliği yapabiliriz.  FATİH Projesi çerçevesinde birlikte ortak içerikler geliştirebiliriz” diye konuştu.

TİKA’nın Cezayir’deki faaliyetleri hakkında da bilgi veren Bakan Avcı, Osmanlı eserlerinin restorasyonu bağlamında; Cezayir´deki Keçiova Camii´nin Türkiye tarafından restore edildiğini, Oran´daki Bey Sarayı ve Paşa Camii´nin restorasyonu ile Osmanlı dönemine ait tarihi Kasaba bölgesinin ıslah ve rehabilitasyonunun Türk şirketlerince ortaklaşa gerçekleştirildiğini kaydetti.

Cezayir’in Ankara Büyükelçisi Lahssan Boufares ise; ziyarette, “Türkiye’de kendimi Cezayir’de yaşıyor gibi hissediyorum, kendi memleketimde gibiyim. Cezayir ile Türkiye ilişkilerinin daha da ilerlemesini istiyoruz” diyerek özellikle eğitim alanında işbirliği için hazır olduklarını kaydetti.

 

MEB © - Tüm Hakları Saklıdır. Gizlilik, Kullanım ve Telif Hakları bildiriminde belirtilen kurallar çerçevesinde hizmet sunulmaktadır.